26Sep
By: admin On: September 26, 2017 In: Uncategorised Comments: 0

Som jeg nevnte i forrige blogginnlegg, er løping en relativt enkel form for trening. Den krever ikke mye utstyr og heller ikke mye forberedelser. Mange blir fort hektet på løping, og øker antall kilometer og økter ganske hurtig. Først og fremst så er det SUPERT at man kan bli hektet på trening og at man har lyst til å gjøre mer av det, men en økning i belastning (km, antall økter eller fart) for fort og for tidlig, med for lite hvile kan ofte føre til ulike plager.

Mitt beste tips er å øke belastningen gradvis og ha varierte økter. Et annet tips er å ikke løpe på utslitte sko.

Heldigvis er det mange som kan nyte gleden av å løpe uten å oppleve plager. Er du i midlertidig en av dem som har vært, eller er plaget? Under kommer en liten oversikt over noen av de mest vanlige løpeplagene, og noen tips til hva du kan gjøre selv for å bli kvitt dem. For tips, behandling og øvelser skreddersydd til deg anbefaler jeg deg å ta kontakt med en fysioterapeut. Husk at det å oppsøke hjelp tidlig, ofte sees i sammenheng med å komme raskt tilbake til idretten/aktiviteten.

 

Achilles tendinopati:

  • Smerter hvor som helst i achillessenen. Smertene er ofte verst når man er kald, bli noe bedre etter litt oppvarming, men kommer gjerne tilbake etter endt økt.
  • Hva kan du gjøre selv: Redusere løpeøktene eller intensiteten på øktene, tøye leggmuskulatur, bytte sko, sjekke fotstillingen din om den kan ha en sammenheng med plagene du opplever

Løperkne, smerter på utsiden av kneet:

  • Smerte på utsiden av kneet kalles for løperkne, Smertene kjennes ofte i starten og gjennom en joggeøkt, og forsvinner/bli mindre når du stopper. Det er ømt å ta på utsiden av kneet.
  • Hva kan du gjøre selv: Redusere løpeøktene eller intensiteten på øktene, styrke hoftemuskulatur, tøye sete og lårmuskulatur

 

Plantar facitt, smerter under foten:

  • Smerter under foten, verst på/ved hælen. Smertefullt og stivt om morgenen, men blir bedre utover dagen når foten er varmet opp.
  • Hva kan du gjøre selv: Redusere løpeøktene eller intensiteten på øktene, tåhev og ande øvelser, tøye leggmuskulatur og tøye fasien under foten, løpe på mykere underlag/mykere sko.

 

Beinhinnebetennelse:

  • Smerter langs innsiden av leggbeinet, verst i den nederst. Smertene kommer når man jogger rolig, og noen ganger også ved gange. Det er ofte smertefullt å ta på/klemme på området. I starten kan smertene forsvinne etter oppvarming, men ubehandlet vil de etter hvert også være tilstede gjennom hele treningen, og ofte også etter endt økt.
  • Hva kan du gjøre selv: Redusere løpeøktene eller intensiteten på øktene, Bytte sko, jogge på mykere underlag, massere det ømme området, sjekke fotstillingen din for å se om den kan ha noen sammenheng med opplevde smerter.

 

Knesmerter:

  • Uspesifikke smerter rundt kneskålen eller inni kneet ved jogging. Mange som jogger får smerter i/rundt kneet, som oftest forårsaket av overbelastning.
  • Tiltak som kan fungere for å få bukt med plagene: Trene styrke i lår og hoftemuskulatur, sjekke og eventuelt endre på løpeteknikk og fotstilling, trene stabilitet i kneet.

 

 

 

KILDER:
BOK;
Idrettsskader- diagnostikk og behandling. Roald Bahr. Fagbokforlaget 2014

NETTSIDE;

Trackback URL: http://toppsjiktet.no/2017/09/26/loping-og-skader/trackback/