19Apr
By: admin On: April 19, 2017 In: Uncategorised Comments: 0

I forrige blogginnlegg skrev jeg om nytten og viktigheten av å trene mobilitet, altså bevegelighet. I dette innlegget skal jeg ta for meg nytten og viktigheten av å trene stabilitet, altså kontroll. For vi trenger begge deler!

 

“a mobile joint, needs a stable base..”

eks: Tung knebøy: mobilitet i bl. a. hoften er viktig for å kunne komme dypt nok ned, mens stabilitet er viktig i bla.a mage-rygg for å unngå at vektene presser overkroppen nedover.

 

Det er kanskje ikke så vanskelig å tenke seg til at store, tunge løft krever sitt av stabiliteten din. Knebøy krever blant annet stabilitet i knær, mage og rygg. Det er heller ikke så vanskelig å sette seg inn i at en håndballspiller trenger stabilitet i anklene for ikke å tråkke over ved landinger etter hopp. Det mange kanskje ikke tenker over er at vi trenger stabilitet i helt dagligdagse oppgaver som å drikke kaffe eller skrive noe for hånd. I det du løfter underarmen fra bordet for å notere på arket foran deg, strammer du musklene i mage/rygg. Og det å løfte kaffekoppen mot munnen krever også en viss stabilitet i skulderen din.

Jeg nevnte også i forrige blogginnlegg at mobilitetstrening kunne hjelpe på å ta ut full bevegelse i ledd. En ting er å ha muligheten til å bevege leddet fritt, en annen ting er å kunne holde det stabilt i disse posisjonene, og utvikle kraft. Stabilitet blir beskrevet som evnen til å holde eller kontrollere en bevegelse eller posisjon, og god stabilitet vil tillate deg å bruke hele bevegelseutslaget og ytterstillinger i ledd, samt kontrollere bevegelser.

Stabilitetstrening er skadeforebyggende. Alt fra stabilitet i skulderleddet under benkpress, til stabilitet i ankel når du lander etter et hopp, til øvelser som knebøy trenger stabilitet. Det er stabiliteten som tillater deg å gjennomføre bevegelsen teknisk riktig, og med minst mulig belastning på sårbare strukturer.

 

Mobilitet tillater deg å gjøre bevegelser, mens stabilitet tillater deg å unngå bevegelser.

Under finner du en video som viser ulike øvelser for å trene stabilitet.

og her er link til innlegget om mobilitet: http://toppsjiktet.no/2017/02/27/mobilitetstrening/

 

Bildet øverst er hentet herifra:http://robertsontrainingsystems.com/wp-content/uploads/2012/06/stability-training.jpg

Trackback URL: http://toppsjiktet.no/2017/04/19/stabilitetstrening/trackback/